Naturliga produkter


Hud och hårvårdsindustrin har växt lavinartat de senaste åren, mycket tack vare e-handeln. Idag kan vi konsumenter enkelt få tag i de produkter vi söker online och enkelt få dessa levererade hem i brevlådan. I och med att det idag finns så mycket olika produkter kan det vara svårt att hänga med vilka som är bra, vad de innehåller och vilka effekter produkterna har. Många produkter idag innehåller många farliga kemikalier, både för miljön och för människan, något som vi konsumenter inte är medvetna om. Därför tänkte vi här berätta lite mer om naturlig hud- och hårvård.

Huden är kroppens största organ och genom den kommer många olika ämnen och kemikalier in i vår kropp. De produkter vi använder på vår hud tränger in i vårt blodomlopp och in till våra vitala organ.  Hårbotten är kroppens tunnaste hud och den släpper igenom hela 60% av de ämnen våra hårvårdsprodukter innehåller, därför är det bra att göra ett medvetet val och välja produkter som inte innehåller ämnen som är skadliga för oss.

Vilka ämnen ska man undvika?

Ett av de vanligaste ämnen som används i både hud- och hårvårdsprodukter, är mineralolja. Detta är ett ämne som används som konserveringsmedel, det har nämligen förmågan att aldrig härskna. Detta är ett ämne som är perfekt för dagens massindustri. Det är billigt att använda och gör att produkterna aldrig blir ”dåliga”, eller härsknar.

Det mineraloljan gör på huden är att den skadar hudens naturliga balans, den täpper till porerna, nästan till 50 %, vilket gör att huden inte andas som den ska.  Detta gör att huden på sikt blir torr och livlös och eftersom det rubbar kroppens naturliga fettbalans gör den att huden blir ”beroende” av den. Man måste smörja för att inte torka ut och mineraloljan återfuktar samtidigt som den torkar ut, det är verkligen inte bra.

Mineralolja används även inom andra segment, den används bland annat till bilmotorer och symaskiner och då denna produkt ska slängas klassas den som ”miljöfarligt avfall” och ska behandlas därefter för att inte skada miljön. Det är ganska konstigt eftersom de hud och hårvårdsprodukter vi använder innehåller samma ämne och det får smörjas på vår hud eller användas i vårt hår och sedan spolas ut i våra avlopp. Avlopp som går direkt ut i vår natur och våra vattendrag.

Parabener är ett annat ämne som är vanligt förekommande i hud och hårvårdsprodukter. Parabenernas syfte är att, liknande mineraloljan, att fungera som konserveringsmedel. Parabener gör att en produkt kan hålla i flera år, men hur bra är den egentligen då? Köper vi som konsument en liter mjölk vet vi att den håller i en vecka ungefär annars blir den dålig, varför smörjer vi oss då med en paraben baserad produkt som stått i badrummet i år? Parabener är även ett hormonrubbande ämne vilket stör kroppens naturliga hormonbalans. Det har också visat sig att parabener kan påskynda tillväxten av cancerceller.

Bra produkter

hårfärgIdag finns det val att göra som konsument, det finns naturliga eller ekologiska hårvårdsprodukter som inte innehåller farliga ämnen och kemiska tillsatser. Dessa produkter är uppbyggda av naturliga örter, naturliga råvaror och organiska produkter. Vill man ha hjälp att hitta bland de ekologiska produkter som finns kan man kontakta en ekologisk Frisör. Idag finns ett 30-tal ekologiska Frisörer som bara jobbar med bra ekologiska produkter och vet vilka som passar till olika hårtyper. Vill ni köpa era produkter online istället har vi hittat en webbshop som inriktat sig på Ekologiska produkter och livsmedel, Grön Gåva, som vi kan rekommendera. De har ett schampo som blivit en favorit för oss, ett kur schampo med Aloe Vera som ger håret en naturlig glans och lyster, ett riktigt bra schampo.

Kräm eller lotion?

Det finns en stor skillnad på lotions, krämer och salvor. Vad du väljer ska inte vara beroende på doft eller pris utan på vad du vill använda dem till. En lotion är den tunnaste varianten, lämplig till normal hy för daglig användning. Den har oftast låg fetthalt. Kräm är steget högre. De har högre fetthalt. Under vintern eller för dem med stram, torr hud är krämer mycket bättre än lotions. Är man mycket torr kan man använda en kräm dagligen. Lotions och krämer innehåller en liten del vatten, mer i lotions, tillsammans med oljan. För att hindra oljan och vattnet från separera behöver man en emulgator, ett bindemedel.  Fetast av alla och den som är helt utan vatten, är salvan. Den används oftast temporärt under vissa omständigheter. Salvan passar hudsprickor, brännskadad hud och till småbarn. Den lägger sig som en hinna över huden och hindrar vatten och andra främmande ämnen från att tränga in i huden. Undvik att få salva i öppna eller läkande sår eftersom det förhindrar såren från att andas och därmed att läka ordentligt.