Spadagar för håret


Det är inte bara din kropp som behöver en spadag, håret likaså. Vill man ha fint, tjockt och glänsande hår får man faktiskt jobba för det. Det kommer inte av sig själv. Gener spelar så klart en stor roll om hur tjockt hår man har, vilken kvalité det håller samt hur fort det växer. Men det finns vissa saker man kan påverka själv. 

Ät bra

Kosten är viktig när man vill ta hand om sig själv och sitt hår. Kroppen behöver ge hår och naglar näring, precis som hjärtat och musklerna. Men om man bara äter frukost och middag kommer kroppen att använda all näring till att driva de viktigaste organen och ditt hår blir utan. Därför är det bra med regelbundna matintag.

En varierande och balanserad kost, rik på protein, påverkar kvalitén på ditt hår. Ett osunt kostintag visar sig inte direkt i håret, utan det kan dröja flera månader innan det märks.

Tvätt

Man ska inte tvätta håret för ofta. Det torkar ut hårbotten och vatten är faktiskt uttorkande på samma sätt som för huden. Det gäller att återfukta det rejält när man duschar och badar. Man kan köpa in inpackningar och bra balsam utan att det kostar skjortan. Visst, man måste även hålla håret och hårbotten ren så du kan inte sluta tvätta håret men beroende på kvalité ska du satsa på var tredje dag. Är du van att tvätta håret varje dag kommer det att kännas jättefett till en början men håll ut! Fläta håret och använd hårband för att dölja fettglansen om du vill, det kommer att gå över.

Ge din hårbotten massage. Du kan massera med oljor, massera med shampoo, balsam eller torr massera. Det stimulerar cirkulationen och främjar tillväxten. Gör det hemma eller boka tid hos din frisör.

Styling

När du tvättat håret, ska du aldrig gnugga det torrt, det nöter på ytskiktet. Kläm istället ur vätan med handuken och låt det sedan självtorka. Ska du värmebehandla håret oavsett om det är med fön, plattång, locktång eller något annat styling verktyg med värme, ska du använda dig av någon form av värmeskydd.

Nej till stress

Man ska ha ett inre lugn om håret ska växa och nå sin fulla potential. Det kanske låter löjligt men det är kliniskt bevisat att för mycket stress kan orsaka håravfall. Motion och meditering hjälper till att hålla kroppen lycklig vilket kommer att förändra dina stressnivåer och humör på samma gång. Hitta ditt lugn och

Spa för håret

Ägna ditt hår lite extra tid och omtanke en dag och börja med att tvätta håret med ett vårdgivande shampoo och massage i hårbotten. Lägg sedan i en hårinpackning som gärna får verka under en handduk och får då en extra boost av värmen. Torka sedan varsamt och sätt gärna i extra fuktgivande preparat för att håret ska må som bäst.