Tips för dig som planerar att färga håret


Att färga håret kan vara ett roligt projekt. Och ska du göra det för första gången är det säkert lite spännande också. Hårfärgning är något som dock alltid ska göras väldigt noggrant för att inte riskera misstag eller undermåliga resultat. En del färgningar kommer vara lättare än andra, men det finns utrymme för misstag i alla. Och självfallet vill du undvika alla dessa.

Ljusare är svårare

Att skaffa en mörkare hårfärg är i regel mycket enklare än en ljusare. Praktiskt taget vem som helst kan färga håret svart utan avancerade medel, men att bli platinum blond kan vara betydligt svårare. Man kan säga att ju mörkare hår du har i grund, desto färre alternativ har du också för en snabb och enkel hårfärgning. Vill du färga håret ljusare är det nästan alltid bäst att göra det hos en frisör.

Färga hemma

Tänker du dock tackla en enklare färgning kan du ofta göra det hemma. Men ta gärna hjälp då det är mycket enklare att färga någon annans hår är sitt eget. För att skydda huden bör du skaffa plast handskar och ta på några kläder som du inte är rädd om. För att förhindra färgklickar på huden kring hårfästet, på öronen och liknande områden kan du smeta ut lite vaselin. Välj en färg som du tror skulle passa bra och testa först på en liten slinga i nacken. När den torkat kan du inspektera den i dagsljus och se om du fått rätt nyans. Om inte har du chansen att korrigera då slingan enkelt kan döljas av resten av håret.

Skydda färgen

Efter du färgat håret vill du självfallet att det håller så länge som möjligt. För att göra det är det till att börja med smart att ta snabbare duschar och använda ett leave-in-balsam. Du ska också vara noga med att använda produkter som schampo och balsam som faktiskt är anpassat för färgat hår. Var tredje till var fjärde vecka kan det bli aktuellt att färga utväxten. Åtminstone om den ny färgen skiljer sig stort från din ursprungliga. Annars kan det räcka med mer färg var fjärde till var sjätte vecka.